Courtyard Greeting

Asheville Landscape Architect Asheville Landscape Architect
Asheville Landscape Architect Asheville Landscape Architect
Asheville Landscape Architect Asheville Landscape Architect
Asheville Landscape Architect Asheville Landscape Architect
Asheville Landscape Architect Asheville Landscape Architect
Asheville Landscape Architect Asheville Landscape Architect
Asheville Landscape Architect Asheville Landscape Architect
Asheville Landscape Architect Asheville Landscape Architect
Asheville Landscape Architect Asheville Landscape Architect
Asheville Landscape Architect Asheville Landscape Architect
Asheville Landscape Architect Asheville Landscape Architect

Owners had purchased a former horse farm property and demolished the previous home in order to build their retirement nest.  Avid gardeners, they knew they wanted a formal entry space in front and informal family gathering area off kitchen and rear porch.  Home under construction was at 60% completion at the first visit so time was of the essence.  Without discussion of guest parking, several schemes were produced that took inspiration from small Charleston gardens.  The finished design featured stone steps and wall matching architecture stone pattern and mortar jointing.  During the design process, owners requested guest parking spaces for family visits.  The resulting design is inviting and extends the front door 50’ from the home while greeting visitors with level planted space.

At the rear porch, the owners wanted a simple space with easy access to the ample yard space and creek for play by their grandchildren.  A dry laid flagstone that encourages storm water infiltration was designed to incorporate the fire pit for roasting marsh mellows and hot dogs.  Large boulder steps were installed to ease the transition to a covered bridge over the creek and creek access for kids.